دامپزشک مشاور

بیماری حیوانات خانگی بیماری مشترک انسان و دام کلینیک دامپزشکی
 
شير فرآورده مغزی
ساعت ۳:۱۸ ‎ب.ظ روز چهارشنبه ٢۱ آذر ۱۳۸٦ : توسط : دکتر مجید ذاکریان

شیر فراوردهای مغزی اما خالی در سبد بسیاری از خانواده ها

 

برنامه غذایی خانواده های ایرانی عموما با استاندارتهای بین المللی یکسان نمی باشد. شیر یکی از غذاهای مناسب است که باید روزانه در لیست غذایی خانواده ها جای بگیرد و مصرف شود. یکی از دلایل غنی نبودن غذای مصرفی ما ایرانیان به دلیل آشنا نبودن با ترکیبات غذایی است.

شیر ماده ای است که توسط سلولهای آسینی موجود در غدد پستان ترشح میشود. اساس تولید شیر جهت تغذیه نوزاد است، انسان در 7000 سال قبل از میلاد  پی به ارزش غذایی این ماده برد. در حال حاضر انسان جهت دستیابی بهتر به این ماده غذایی شروع به پرورش و تکثیر حیواناتی کرد تا بتواند از شیر انها جهت تغذیه انسان استفاده کند. همچنین با ایجاد تغییراتی در شیر توانست این ماده غذایی را به غذاهای دیگر و گاها خوشمزه تر مانند پنیر، کره، ماست، بستنی و غیره تبدیل کند. انسان استفاده از شیر را تنها به موارد ذکر شده بسنده نکرد بلکه از این ماده غذایی مغذیی جهت ساخت انواع غذاهای دیگر نیز سود برد.

شیر ماده غذایی است که بیشتر حجم آن را آب تشکیل می دهد. شیر حاوی پروتئین، چربی، کربو هیدرات، قند، اسید های چرب اشباع شده و اشباع نشده، مواد معدنی و بسیاری از ویتامینها است. قند شیر لاکتوز است که انسان در زمان نوزادی آنزیم  لازم جهت هضم شیر را دارد ولی در بزرگسالان تولید آنزیم جهت هضم لاکتوز  متوقف می شود بنابراین برخی از انسانها قادر به خوردن شیر نیستند و بدن آنها به شیر واکنش نشان می دهد این افراد بهتر است از شیرهای بدون لاکتوز و یا فرآوردهایی شیر استفاده نمایند. شیر انسان سر شار از لاکتوز است تا مغز نوزاد بهتر و سریعتر بتواند رشد کند به همین دلیل مصرف شیر مادر برای نوزادان جدا از موارد مهم دیگر توصبه می شود.

مصرف شیر در جلوگیری از بیماریهایی مانند: پوکی استخوان، برخی سرطانها، بیماری قلبی و چاقی کمک شایانی می کند همچنین در نوزادن و کودکان سبب کمک به تشکیل بافت استخوانی و بافت عصبی می شود بنابراین شیر یا فرآوردهای آن باید در سبد غذایی روزانه خانواده ها قرار گیرد.

چرا شیر ترش می شود؟

در داخل شیر باکترهایی زندگی می کنند اگر رشد و تزاید این باکتر ها بیش از اندازه شود شروع به تبدیل قند شیر به اسید لاکتیک می شود و تجمع اسید لاکتیک سبب ترش شدن شیر می شود.

در حال حاضر شیری که عرضه می شود در کلان شهر ها به صورت بسته بندی و تحت عنوان پاستوریزه و استریلیزه است و در شهر های کوچک هنوز شیرهای غیر بسته بندی عرضه می شود.

تفاوت شیر پاستوریزه و استریلیزه در مقدار بار باکتر آن است که قاعدتان شیر استریلیزه باید فاقد باکتری باشد شیر استریلیزه بدلیل حرارت در زمان بیشتر مقداری از ماده غذایی خود را از دست داده و طعم آن با شیر پاستوریزه تفاوت می کند.

شیری که در ایران توزیع می شود شیر گاو است و بندرت در برخی از سوپر مارکتها شیر گوسفند و یا بز توزیع می گردد.

نکاتی که در مورد مصرف شیر باید رعایت کنیم:

1-     در صورت خرید شیر فرج ( شیری که بصورت باز و غیر بسته بندی عرضه می شود ) حتما قبل از مصرف شیر را بجوشانید.

2-     در صورت مصرف شیر های پاستوریزه و استریلیزه در صورتی که درب شیر باز شده و بعدا قصد مصرف دارید شیر را بجوشانید.